Çalışma Saatleri

Hafta Arası, 09:00 - 18:00

Cumartesi, 09:00 - 17:00

Bizi Arayın!

0 (212) 663-6667

Bize E-Posta Gönderin!

info@aecdilokullari.com

BLUE CARD

1. BLUE CARD Nedir?

Nitelikli personel ihtiyacına çözüm bulmak amacıyla 2007 Ekim ayında kabul edilen tasarı ile 2012 yılında faaliyete geçirilen EU BLUE CARD programı; Avrupa Birliği üyesi ülkelerin vatandaşı olmayan nitelikli personelin Avrupa Birliği üyesi ülkelerde istihdam edilmelerini sağlayan en kapsamlı göçmen programıdır.

Yüksek eğitimli ve vasıflı kişilerin Kanada, Amerika ve Avusturalya’ ya göç etmeyi tercih ediyor olmaları nedeni ile Avrupa’ yı, AB üyesi olmayan ülkelerin vasıflı ve yüksek eğitimli vatandaşları için daha çekici bir hale getirmek amacıyla tasarlanmıştır.

Danimarka ve İrlanda dışındaki tüm Avrupa Birliği üyesi ülkeler Blue Card programına dahildir.

Başlangıcında 4 meslek grubunu kapsayan programa, her geçen gün farklı meslek grupları eklenmiş ve eklenmeye devam etmektedir.

Yüksek eğitimli göçmenlerin Avrupa Birliği üyesi ülkelerde çalışma ve oturum izni alabilmelerini sağlayan Blue Card programında başvuru süreci de dahil olmak üzere tüm işlemler standart bir şekilde tek prosedür kapsamında yürütülmekte, sadece ülke bazında talep edilen evraklar ve işlem süreleri gibi konularda küçük farklılıklar gösterebilmektedir.

2. BLUE CARD Avantajları Nelerdir?

  • Blue Card programı; nitelikli personel olarak Avrupa Birliği üyesi ülkelerde çalışma ve oturma izni alan kişilere, ilgili ülkenin sosyal ve ekonomik olanaklarının yanı sıra süresiz ikamet imkanı da sağlamaktadır.
  • Blue Card sahibi olan kişilerin eş ve çocukları (yakın aile üyeleri) da AB üyesi ülkede yaşama (serbest dolaşım, çalışma, eğitim alma, sosyal haklar…) hakkına sahip olurlar. Bu durumda diğer aile üyelerinin; dil bilme, iş kurma, yükseköğretim gibi şartları sağlaması beklenmez.
  • Blue Card sahibi kişiler, ilgili ülkede belirli bir süre kaldıktan sonra Süresiz oturum izni (22 ay - 5 yıl) veya vatandaşlık ( 8 yıl ) başvurusu yapma hakkına sahip olurlar.
  • Bir AB Üyesi ülkenin Blue Card ına sahip olan kişi, o ülkenin yasal kalma süresini (Almanya - 18 Ay) tamamladıktan sonra diğer AB Üyesi ülkelerde de yaşamaya başlayabilmektedir.
  • Blue Card sahibi olan kişiler, 6 aylık bir süre içinde diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere 3 aya kadar seyahat edebilme hakkına sahip olurlar.
  • Blue Card sahibi kişilere, yıllık kazancının kendi meslek grubundaki yıllık ortalama gelirin altına düşmemesi garantisi verilmektedir.
    (Blue Card kuralları gereğince işveren, Blue Card sahibi olan kişiye, ülkedeki ortalama brüt maaşın en az 1,5 katını ödemesi ve bunu belgelendirmesi gerekmektedir. Belirli oranlarla bu miktar yıllık olarak meslek gruplarına göre ülke otoriteleri tarafından belirlenir.)
  • Blue Card sahibi kişiler kendi meslek alanlarında dünyadaki en güçlü sanayii ve ekonomiye sahip olan ülkelerde çalışma şansına sahip olmaktadırlar.

3. Almanya Blue Card Başvurusu İçin Uygun Meslek Grupları Hangileridir?

Almanya Blue Card başvurusu için uygun bazı meslek grupları aşağıdaki gibidir:

  • Mimar, mühendis gibi teknik alanlarda çalışan kişiler
  • Üst düzey yöneticiler
  • Araştırma görevlileri
  • Sağlık sektöründe çalışan kişiler
  • (Web tasarım, yazılım gibi) Bilişim sektöründe çalışan kişiler

4. Blue Card Başvurusu Yapabilmek İçin Aranan Şartlar / Sahip Olunması Gereken Belgeler Nelerdir?

I. AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaşı olmak,
II. Eğitim seviyesi şartı: Aşağıda yazılı olan eğitim seviyelerinden en az birini tamamlamış olmak:
  • Meslek Lisesi
  • Ön Lisans
  • Lisans
  • Yüksek Lisans diploması veya
  • Mesleki Yeterlilik Belgesi (Ustalık veya Usta Öğreticilik)

Belirtilen eğitim seviyesi şartını sağlayan kişilerin sahip olduğu diploma veya sertifikalarının, müracaat ettiği ülkeden alınmamış ise, başvuru sırasında gitmek istediği ülkeden belgesinin denkliğini almak zorundadır.

III. Yüz kızartıcı bir suç nedeni ile ceza almamış olmak (Sabıka kaydı bulunmamak)
IV. Müracaat ettiği ülkeden bağlayıcı bir iş teklifi almış ve iş sözleşmesi imzalamış olmak,
V. İlgili ülkede mesleği icra edebilecek kadar yabancı dil bilgisine sahip olmak (*), (Ülkeler tarafından tanınan dil sertifikaları ile belirli bir seviyede yabancı dil bilgisine sahip olduğunu kanıtlayabilmek)
(*) Blue Card için aranan dil şartı ülkeler ve meslek gruplarına göre değişebilmektedir. Başvuru aşamasında belirli bir dil şartı aranmıyor olsa dahi, dahil olunan meslek grubu ve Blue Card aldıktan sonra başvurulan süresiz oturum işlemlerinin tamamlanması ve/veya süreçlerinin kısalabilmesi için yabancı dil bilginizin belirli seviyelerde olması gerekmektedir (B1-B2 gibi).
Dil eğitimlerinizi denklik işlemleriniz başladıktan sonra, işlemleriniz devam ederken de alabilirsiniz.
VI. Meslek gruplarına göre ve yıllık olarak değişen, ülke tarafından belirlenmiş olan yıllık geliri kazanacak olmak,
VII. Meslek grubunda en az 5 yıllık deneyime sahip olmak,
VIII. Belirlenmiş olan yaş kriterine uygun olmak.

5. Almanya Blue Card Başvurusu Ne Kadar Zamanda Sonuçlanmaktadır?

Almanya için yapılan Blue Card başvuruları yaklaşık 6 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır.

6. Hangi Ülke Daha Çok Blue Card Vermektedir? (Neden Almanya?)

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin içinde en yüksek sayıda Blue Card veren ülke Almanya’dır. Bu nedenle Blue Card başvurularında en çok tercih edilen ülkedir. (BAMF (Federal Göç ve Mülteciler Dairesi) 'nin yapmış olduğu açıklamaya göre; Almanya, 2018 yılında 27 bin kişiye Mavi Kart vermiştir. Avrupa Birliği üyesi ülkeler genelinde de 2017’ de verilen Blue Card ların % 84,5' i Almanya tarafından verilmiştir. Almanya’ dan sonra en fazla Blue Card veren ülkeler: Avusturya, Fransa, İtalya ve Polonya’dır.)

7. Almanya Blue Card Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Almanya, Blue Card ı en fazla 4 yıllık geçerlilik süresi ile vermektedir.

8. Denklik Almak Zorunda mıyım?

Blue Card işlemlerinde, denkliği olmayan hiç bir diploma veya sertifika kabul edilmemektedir.

9. Denklik İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Denklik veren kurum veya ülkeye göre değişen işlem süreleri söz konusudur. Resmi olarak denlik, doksan gün (3 ay) sonunda onaylanır. İşlem yapan kurumun iş yüküne göre bu süre kısmen uzayabilmektedir.

Denklik belgesi alınması zorunlu bir belge olduğundan, denklik belgeniz olmaksızın herhangi bir iş yeri ile iş sözleşmesi imzalama olasılığınız düşük olacaktır. Yine de denklik başvurunuzdan önce yapılmış bir iş sözleşmenizin bulunması halinde, denklik alma süreniz kısalmaktadır.

10. Denkliklerin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kısmi Denklik ve Tam Denklik olarak iki tip farklı denklik bulunmaktadır. Tam Denklik, mezun olduğunuz kurumun Avrupa Birliği tarafından tanınmış ve kabul edilmiş olduğunu belirten ve gittiğiniz ülkede tam yetki ile çalışmanıza izin veren denklik biçimidir (Resmi belge olarak verilir).

Kısmi denklik ise; mezun olduğunuz kurumun Avrupa Birliği tarafından tanınmış ancak ilgili kurumdan almış olduğunuz eğitimin yetersiz olarak görüldüğü denklik biçimidir. Kısmi denklikte, çalışma izniniz verilir ancak bazı eğitim ve projelerle kendinizi geliştirmeniz gerektiği belirtilir. Bu nedenle, çalışırken tam imza yetkisine sahip olabilmeniz için tamamlayıcı eğitimleri bitirmeniz gerekir.